Vyučovanie na gymnáziu má v Revúcej už 150-ročnú históriu

09.12.2012 Revúca

Revúca 9. decembra (TASR) - Slovenské gymnaziálne vzdelávanie v Revúcej zažilo počas 150-ročnej histórie množstvo radikálnych zmien. Napriek spoločenským zmenám a politickým tlakom funguje po niekoľkých nútených prestávkach dodnes.

Ako pre TASR povedal súčasný riaditeľ gymnázia Igor Baran, novodobú históriu začali písať hneď po vojne v roku 1945. Jeho prví žijúci maturanti sa dodnes stretávajú a pri príležitosti 150. výročia Prvého Slovenského gymnázia sa vyše 80-roční maturanti aspoň telefonicky porozprávali so svojou triednou učiteľkou.

V roku 1862 založili vo vtedajšej Veľkej Revúcej Slovenské evanjelické gymnázium. Bola to prvá úplná stredná škola, na ktorej sa vyučovalo v slovenskom jazyku. Škola mohla existovať len vďaka zbierkam a darom slovenského národa.

"Vyučovanie vtedy prebiehalo v prenajatých priestoroch Latinákovho domu, ktorý neskôr gymnázium odkúpilo. Dnes ho poznáme ako prvú budovu gymnázia a je v ňom umiestnené múzeum. Pri gymnáziu zriadili aj allumneum, teda školskú jedáleň. Z priestorových dôvodov ňou bola jedna z učební. Popri gymnáziu vzniklo aj učiteľské semenisko, teda ústav na výchovu slovenských učiteľov. Už v roku 1871 sa začalo s výstavbou novej budovy školy. Bez podpory Uhorska ju otvorili vo februári 1873. Svojmu účelu však neslúžila dlho, lebo už v roku 1874 bolo uhorskými úradmi Prvé slovenské gymnázium zatvorené," povedal Baran.

Vyučovanie na gymnáziu v Revúcej obnovili po dlhšej nútenej prestávke až po vytvorení Československej republiky. Československé štátne reálne gymnázium v meste obnovili 19. septembra 1919 a vyučovanie v prvom ročníku sa začalo 16. februára 1920. V priebehu rokov 1927 až 1929 gymnázium postupne zrušili a zmenili na meštiansku školu. "Po skončení druhej svetovej vojny v roku 1945 bolo opäť otvorené osemtriedne gymnázium. Vzniklo aj ako nástupca reálneho gymnázia, ktoré fungovalo v medzivojnovom období. Prví maturanti opustili gymnázium už v roku 1949 a z môjho osobného hľadiska je zaujímavosťou aj to, že bol medzi nimi aj môj svokor. Tlaky a zmeny sa klasickému gymnáziu nevyhli ani v novodobej histórii. Istý čas bolo zmenené na všeobecno-vzdelávaciu školu. Osemročné gymnaziálne vzdelávanie sa v Revúcej začalo až po nežnej revolúcii," doplnil riaditeľ gymnázia.

Po vojne obnovené gymnázium v Revúcej využívalo viaceré priestory. Vyučovanie začali najskôr v pôvodnej budove Prvého slovenského gymnázia, ktorú postavili zo zbierok ľudu. Tento priestor ale študentom nestačil a využívali aj učebne v dnešnej Základnej škole I. B. Zocha.

"V roku 1980 bol položený základný kameň novej budovy gymnázia v Revúcej. V čase, keď sme si pripomínali 125. výročie založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, v septembri roku 1987, bola v histórii školy už štvrtá budova gymnázia slávnostne otvorená. Zároveň bol škole udelený názov Gymnázium Martina Kukučína. Okrem veľkoryso riešených priestorov pre vyučovanie, telocvične, jedálne s kuchyňou a externého športového areálu školy je súčasťou budovy krytý plavecký bazén, ktorý dali do užívania o rok neskôr. Budova má teda 25 rokov, no jej rekonštrukcia je už nevyhnutná," skonštatoval Igor Baran.
 

Vyberte región